ένα παραμύθι με πουέντ,τούλια,μαρέγκα και φράουλες.

το παραμύθι ξεκινά το 1881,όταν γεννήθηκε η άννα πάβλοβα, η διασημότερη μπαλαρίνα του 20ου αιώνα.έγινε διάσημη για το αριστουργηματικό της "θάνατος του κύκνου"  σε χορογραφία michel fokine και τη μουσική του κύκνου (la cygne) από το "καρναβάλι των ζώων" του camille saint-saens.(http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jxewIq7DG3A) το 1926 κάνει περιοδεία στην αυστραλία και τη νέα ζηλανδία,η οποία θεωρήθηκε το event της χρονιάς.οι εφημερίδες έγραψαν ότι "δεν χορεύει,αλλά πετά σαν να έχει φτερά.
μεγάλη διαμάχη έχει αναπτυχθεί άναμεσα στην αυστραλία και τη νέα ζηλανδία για την καταγωγή της μαρεγκένιας τούρτας.οι νεοζηλανδοί λένε ότι η συνταγή υπήρχε στα βιβλία τους από 1919 και όταν το '26 η μπαλαρίνα επισκέφθηκε την χώρα τους, ο σεφ του ξενοδοχείου welligton εμπνεύστηκε το γλυκό από το τουτού (φούστα)της μπαλαρίνας.από την άλλη ο σεφ του ξενοδοχείου esplanade,στην αυστραλία, γοητευμένος της αφιερώνει μια ντελικάτη δημιουργία.


κι ενώ αυτές οι δύο χώρες ερίζουν για την πατρότητα της πάβλοβας, το σίγουρο είναι ότι η μαρέγκα συμβολίζει το αέρινο τουτού της μπαλαρίνας άννας πάβλοβα.

κι όλη αυτή η αναζήτηση ξεκίνησε όταν μου ξέμειναν ασπράδια από μια αποτυχημένη προσπάθεια να κάνω κρέμα σαμπάνιας,αλλά αυτό είναι ένα άλλο παραμύθι για μιαν άλλη φορά.


υλικά για την μαρέγκα:
180 γρ. ασπράδια
180 γρ. ζάχαρη
180 γρ. άχνη κοσκινισμένη
στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη,θα πάρει 15'-20' περίπου,μέχρι η μαρέγκα να κάνει κορυφές.αφού έχει φουσκώσει ρίχνουμε σταδιακά την άχνη σαν βροχή και ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά.με ένα κουτάλι ή με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής δημιουργούμε μικρές φωλιές.ψήνουμε στους 90-100 βαθμούς για 3 ώρες,αν θέλουμε να βγούν λευκές.για να κιτρινίσουν λιγάκι ψήνουμε για 2 ώρες στους 120 βαθμούς.
*όταν βάζουμε στη μεσαία ταχύτητα το μίξερ δεν παίρνει αέρα το μείγμα και δεν έχουμε ψεύτικο όγκο, ο οποίος θα ξεφουσκώσει αργότερα.

για το σερβίρισμα:
200-300 γρ. άγλυκη σαντιγή
500 γρ. φράουλες
50 γρ. άχνη
λίγες φράουλες για στόλισμα
βάζουμε στο multi τις φράουλες με την άχνη και τις χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
παίρνουμε τις φωλιές από μαρέγκα βάζουμε από πάνω την σαντιγή,την σως και τέλος στολίζουμε με τις κομμένες φράουλες.
*καλό είναι να καταναλώσουμε την πάβλοβα,αν όχι την ίδια στιγμή,την ίδια μέρα,γιατί η μαρέγκα τραβάει υγρασία και μαλακώνει.


πάρτε τα κουτάλια και καλή απόλαυση!!!

Σχόλια