handmade γιουφκά!!!

όπως κάθε σεπτέμβρη έτσι και φέτος μαζί με την μαμά μου ετοιμάσαμε χυλοπίτες για τον χειμώνα.


πήραμε λοιπόν τα φρέσκα αυγά από τις κοτούλες της αγαπημένης μου γιαγιάς,γάλα,αλεύρι,σιμιγδάλι ψιλό,αλάτι και ξεκινήσαμε.


έκανα ένα σφιχτό ζυμάρι και η μαμά μου άνοιγε τα πιταράκια σε φύλλα που τα αφήσαμε για λίγο στον ήλιο να στεγνώσουν,μετά τα έκοψα στην μηχανή και ξανά στον ήλιο να στεγνώσουν τελείως.




στο τέλος τα ψήνουμε για να μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε καιρό.


η συνταγή,όπως την πήρα από την μαμά μου, λέει:
μετράμε τα αυγά και όσα βγουν βάζουμε την ίδια ποσότητα και λίγο παραπάνω σε γάλα,αλεύρι και σιμιγδάλι όσο πάρει.ανάλογο θα είναι και το αλάτι.
δηλαδή για 1 κιλό αυγά θα βάλω 1 κιλό και 250 γρ. γάλα,περίπου μισό πακέτο σιμιγδάλι,3 κιλά και κάτι αλεύρι και μια χούφτα χοντρό αλάτι.
αφού τον βράσουμε μπορούμε να τον σερβίρουμε όπως θέλουμε.είτε με φέτα,είτε με γάλα,είτε μόνο με βούτυρο.μπορεί να γίνει βέβαια και ωραιότατο φαγητό με κοτόπουλο,απλά εδώ σας ανέφερα πως έμαθα εγώ να τρώω χυλοπίτες σαν παιδί.
http://www.tsixlodentro.gr/index.php?id=551
(συνταγή για κοτόπουλο με γιουφκά από την εκπομπή νηστικό αρκούδι)


σημείωση:στο χωριό μου το λένε γιουφκά,είναι τούρκικη λέξη.πιο συγκεκριμένα είναι τα ποντιακά μακαρόνια.

αυτά για την ώρα,την επόμενη φορά ελπίζω να τα πούμε με γλυκάκι.

καλή σας όρεξη :)

Σχόλια

  1. Γιουφκάδες έκανε κάθε χρόνο η γιαγιά Σοφία και μοίραζε σε όλη τη γειτονιά. Η γιαγιά Σοφία, δεν ήταν γιαγιά μου, ήταν γειτόνισσα από την Σαμψούντα, αλλά την έλεγα γιαγιά, μιας και ήταν κάθε μέρα σπίτι μας.
    Το έθιμο το είχε φέρει μαζί της, μαζί με τίποτ' άλλο!!

    Καλά κάνεις και κρατάς τις παραδόσεις. Αυτά πρέπει να μείνουν!!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα...
    θυμάμαι που μαζευόμασταν στο χωριό γιαγιά,μαμάδες και ξαδέρφες και φτιάχναμε γιουφκά.πολλά χιλιόμετρα πάνω κάτω κόβαμε σαν παιδάκια για να απλώνουμε τα φύλλα,να μαζεύουμε και ξανά από την αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου