τα κανελοψωμάκια μου!!!


 τα κανελοψωμάκια μου γίνονται πάντα ανάρπαστα, όποτε τα φτιάχνω δεν τους προλαβαίνω.


τα υλικά μας:
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. νωπή μαγιά
200 γρ. γάλα χλιαρό
3 κουτ. της σούπας βούτυρο λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι

ας ετοιμάσουμε την ζύμη. βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, το αλάτι και την μαγιά, την οποία την έχουμε λιώσει στο χλιαρό γάλα, στον κάδο του μίξερ. ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια μπάλα, περίπου 5'.  Η ζύμη θα είναι μαλακιά.
την βγάζουμε από τον κάδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια για άλλα 10', προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. την βάζουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα περίπου.

για την γέμιση:
250 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 1/2 κουτ. της σούπας κανέλα

όση ώρα περιμένουμε την ζύμη να φουσκώσει ετοιμάζουμε την γέμιση. λιώνουν το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με την ζάχαρη και την κανέλα. αφήνουμε στην άκρη το μείγμα.


όταν είναι έτοιμη η ζύμη την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω στον πάγκο σε μακρόστενο σχήμα. αλείφουμε την επιφάνεια με την γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω. τυλίγουμε σε ρολό, με ένα μαχαίρι κόβουμε ισόπαχες φέτες.
στρώνουμε σε δύο ταψιά λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κανελοψωμάκια με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. τα ξανασκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για κανένα μισάωρο.
στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς. όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό, αν θέλουμε, και τα ψήνουμε για 20'-25', μέχρι να ροδίσουν.

αν θέλουμε κάνουμε ένα γλάσο που το ρίχνουμε όταν βγουν καυτά από τον φούρνο.

για το γλάσο:
1 αυγό χτυπημένο
140 γρ. άχνη
2 κουτ. της σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
1/2 κουτ. του γλυκού εσάνς βανίλιας
τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα περιχύνουμε. 
πάντως και χωρίς το γλάσο είναι φανταστικά. 


δοκιμάστε τα είναι εύκολα, σχετικά γρήγορα, μόνο υπομονή θέλουν στο φούσκωμα, εξαφανίζονται άμεσα!!! 

καλή επιτυχία!!! 

Σχόλια