ένα μήλο την ημέρα...


ο λαός μας λέει " ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!" και σκέφτομαι... Ok... ένα μήλο έχει αυτή την ιδιότητα, τι θα γίνει αν σε αυτό προσθέσουμε ζάχαρη και κανέλα και αντί για ένα χρησιμοποιήσουμε πολλά???
ώρα για την ψυχοθεραπεία της ημέρας... ή καλύτερα το grouptherapy!?!?
πιστεύω πως η ώρα που περνάμε στην κουζίνα μας, ετοιμάζοντας είτε φαγητό, είτε γλυκό, είναι ένα διάλειμμα από τις σκέψεις και τις σκοτούρες. εμένα τουλάχιστον με βοηθά να ηρεμώ.
ας επανέλθουμε λοιπόν στα μήλα και ας ετοιμάσουμε μια ωραιότατη τάρτα!!!
  

τα υλικά για τα μήλα μας:
5 μεγάλα μήλα
200 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
15 γρ. κανέλα σκόνη
1 φρυγανιά
80 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
80 γρ κράνμπερις (ή σταφίδες αν προτιμάτε)

τα υλικά για την τάρτα:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
20 γρ. ρακί
1 κουτ. του γλυκού εσάνς βανίλιας


τρίβουμε σε χοντρό ρεντέ τα μήλα και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα. όταν εξατμιστούν τα υγρά τους ρίχνουμε την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τα κράνμπερις. όταν το μείγμα μας μαλακώσει (μοιάζει σαν μαρμελάδα) αφαιρούμε το ξύλο και προσθέτουμε την σκόνη κανέλας, τα αμύγδαλα. ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά, για να ρουφήξει ότι υγρά μπορεί να βγάλει το μείγμα στον φούρνο, αυτό το κάνουμε για να μην νοτίσει το μπισκότο. το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
για το μπισκότο ρίχνουμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη να χτυπηθούν καλά. προσθέτουμε το αυγό, στην συνέχεια την βανίλια, την ρακί και το αλεύρι. τελειώνουμε το πλάσιμο με το χέρι, χωρίζουμε την ζύμη στα δύο και την βάζουμε στο ψυγείο. αφού παγώσει ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε στρόγγυλο φύλο, το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι 30 εκ.. ρίχνουμε την γέμιση και από πάνω τρίβουμε με τον χοντρό ρεντέ την υπόλοιπη ζύμη, φροντίζουμε να το απλώσουμε ομοιόμορφα.
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να γίνει χρυσαφένια η τάρτα. την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. ρίχνουμε άχνη, κανέλα από πάνω και σερβίρουμε!!!

καλή επιτυχία!!!


Σχόλια