ένας χαλβάς... μα τι χαλβάς!!!


χαλβάς σιμιγδαλένιος ο αγαπημένος. 
θα σας πω μια αστεία ιστορία από τα παιδικά μου χρόνια.
είναι 07/07 (δεν θα πω χρονιά, άσε που δεν την θυμάμαι κιόλας) γιορτάζει η θεία μου και αποφασίζουμε με την ξαδέρφη μου να της κάνουμε χαλβά. ποιόν να ρωτήσουμε ποίον, δεν υπήρχε και internet τότε, παίρνουμε τηλέφωνο την μαμά και μας λέει το κλασσικό 1, 2, 3, 4.
1 κούπα λάδι
2 κούπες σιμιγδάλι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό.
συνεχίζει με τον τρόπο παρασκευής κάνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. στην συνέχεια βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι σε μια κατσαρόλα, όταν πάρει χρώμα το σιμιγδάλι ρίχνουμε το σιρόπι.
εμείς λοιπόν το κάναμε όπως μας είπε.
ήρθε η ώρα σερβίρουμε το γλυκό. έχουν μαζευτεί όλοι, μαμάδες, μπαμπάδες, αδερφές και το εμφανίζουμε. η πρώτη ερώτηση της μαμάς και της θείας "γιατί είναι άσπρος?".
τους είπαμε τι κάναμε και άρχισαν να γελάνε.
δεν είχαμε καβουρντίσει καθόλου το σιμιγδάλι, μόλις το ρίξαμε στο λάδι άλλαξε χρώμα, έτσι μας είπε, έτσι κάναμε.
  έτσι λοιπόν βγάλαμε έναν άσπρο χαλβά, που μπορώ να πω δεν έμεινε σπυρί.
από τότε έμαθα να κάνω καλό χαλβά και συνέχεια να τον εμπλουτίζω.


τα υλικά μας:
160 γρ. καλαμποκέλαιο
180 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ. μέλι
240 γρ. χυμό πορτοκάλι
800 γρ. καυτό νερό
100 γρ. ζάχαρη
70 γρ. σταφίδες
70 γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα 
1 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
1 ξύλο κανέλας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και τα σιμιγδάλια. σε δυνατή φωτιά καβουρντίζουμε τα σιμιγδάλια να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
στην συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, την σκόνη κανέλας, το ξύσμα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.
στο τέλος προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό και το καυτό νερό, θέλει προσοχή εδώ μην καούμε. ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το υγρό, συνεχίζουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
σκεπάζουμε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και το καπάκι για να γίνει πιο σπυρωτός.
αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα και πιέζουμε με ένα κουτάλι να ενωθεί καλά.
ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, στολίζουμε με αμύγδαλα και γλυκό πορτοκάλι.
αν θέλετε βέβαια το σερβίρετε και σε μπολάκια.


καλή επιτυχία!!!

Σχόλια