millefeuille μου αγαπημένο!!!


είμαι άνθρωπος της σοκολάτας, αλλά ένα κομμάτι μιλφέιγ τα κάνει όλα πέρα.
το γλυκό αυτό με τα χίλια φύλλα και την κρέμα ζαχαροπλαστικής, που λέτε, εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα.
με τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές παραλλαγές με σοκολάτα, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς.
το δικό μου μιλφέιγ σήμερα έχει τραγανή σφολιάτα, κρέμα ζαχαροπλαστικής,μαρμελάδα βερίκοκο και φιλέ αμύγδαλο.


τα υλικά μας:
500 γρ. σφολιάτα
άχνη για το πασπάλισμα της σφολιάτας
750 γρ. γάλα
120 γρ. ζάχαρη
60 γρ. corn flour
2 αυγά
4 κρόκοι αυγών
1 κλωναράκι βανίλιας
150 γρ. κρέμα γάλακτος
μαρμελάδα βερίκοκο
φιλέ αμύγδαλο
άχνη για πασπάλισμα στο τέλος

προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
κόβουμε την σφολιάτα σε 6 τετράγωνα κομμάτια, τα χαράζουμε με το μαχαίρι και τα πασπαλίζουμε με την άχνη. ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου. 
αφήνουμε τα κομμάτια σφολιάτας να κρυώσουν καλά.


σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την βανίλια να ζεσταθεί.
σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά με τους κρόκους, την ζάχαρη και το corn flour.
λίγο πριν βράσει το γάλα αδειάζουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, τοποθετούμε ξανά στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
αφαιρούμε το κλωνάρι της βανίλιας.
σε ένα καθαρό σκεύος αδειάζουμε την κρέμα. την καλύπτουμε με μεμβράνη, να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην πιάσει πέτσα. την αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο.
χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος  μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι, προσθέτουμε την κρύα κρέμα και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει λεία και μαλακή.
σπάμε με τα χέρια σε μικρότερα κομμάτια την σφολιάτα.
κάνουμε 2 στρώσεις στα ποτήρια. ρίχνουμε με την σειρά θρυματισμένη σφολιάτα, φιλέ αμύγδαλο, κρέμα, μαρμελάδα βερίκοκο και τελειώνουμε πάλι με κομμάτια σφολιάτας. πασπαλίζουμε με την άχνη.


αυτό είναι το γλυκάκι μου για σήμερα!!!

καλή επιτυχία!!!




Σχόλια